Kastanjer och kastanjenötterna växer på höga träd, upp till sextio meter.
Kastanjefrukten ser taggig och oinbjudande ut, lite som rambutan.
Inne i kastanjefrukten finns två till tre rödbruna hårda nötter.
Det finns två typer av kastanjer som du enkelt kan komma i kontakt med;
Den äkta kastanjen som man köper i livsmedelsbutiker kan rostas i ugnen anses av vissa som en delikatess. Den går att odla i sydligaste delen av Sverige och under riktigt gynnsamma somrar hinner den mogna så att den blir ätbar.
De ätbara kastanjenötterna anses som en delikatess i Frankrike men strukturen på nötköttet kan upplevas lite strävt. Kastanjenöten har ett ganska långt energiinnehåll jämfört med andra nötsorter.
Fakta | Information |
---|---|
Namn | Kastanjenöt |
Typ | Stenfrukt |
Engelska | Chestnut |
Växtens namn | Castanea (släktnamn) |
Växtens höjd | 10-60 meter |
Nötens vikt | 7-10 g/kastanjenöt |
Energi | 820 kJ per 100 g |
Ursprung | Australien |
Protein | 2% |
Kolhydrater | 44% |
Fett totalt | 2.4% |
Mättat | 0.8% |
Enkelomättat | 0.9% |
Fleromättat | 0.7% |
Omega 3 | 0.1% |
Omega 6 | 0.7% |
Vitamin B1 | 18% av RDI |
Vitamin B2 | 9% av RDI |
Vitamin B3 | 8% av RDI |
Vitamin B6 | 27% av RDI |
Vitamin C | 51% av RDI |
Fosfor | 13% av RDI |
Järn | 6% av RDI |
Kalcium | 2% av RDI |
Kalium | 18% av RDI |
Koppar | 25% av RDI |
Magnesium | 8% av RDI |
Mangan | 59% av RDI |
Selen | 3% av RDI |
Zink | 5% av RDI |
RDI = Procent av rekommenderat intag om en vuxen äter 100 gram av kastanjenötterna.
Kina dominerar helt produktionen i världen av kastanjenötter och omkring 85% av marknaden.
Det är mycket ovanligt med allergi mot kastanjer.
Kastanjer, i motsatts till andra nötter, innehåller väldigt lite fett och mycket kolhydrater.
Energivärdet för kastanjenötter är också bara en ¼del jämfört med andra nötsorter.
Dock innehåller kastanjer en hel del C-vitamin vilket andra nötter inte bidrar med.
En kastanjenöt brukar väga under 10 gram men det kan finnas tre kastanjenötter i en och samma kastanjefrukt.
Här hitta du massor med fakta om kastanjenötterna och bra länkar till sidor som handlar om att använda kastanjenöten.
De äkta kastanjenötterna går att rosta på öppen eld eller i spisen.
Det tar omkring 25 minuter att rosta kastanjer i ugnen.
Du kan även koka kastanjerna i vatten tills skalet öppnar sig och sedan dra av kastanjens skal.
Hästkastanjens blad anses i homeopatiska kretsar göra blodet mer lättflytande och kan lindra åderbrock eller hemoröjder.
Nedan kan du läsa massor med nyttig information om nötter av alla sorter men även om fröer och hårda frukter.